Disini dikongsikan Tips mudah mengatasi serangan Ulat Bulu / Beluncas pemakan Daun.  Baru sehari Perasan hampir Seluruh pokok limau kehilangan daun.  Kaedah ‘Quick n Dirty’ membunuh ulat2 menggunakan benda yang ada di semua rumah.  Ini kerana belum sempat lagi pegi beli Neem Oil sebagai kaedah kawalan organik.

Kawalan Beluncas Menggunakan Sabun Basuh
Selamat Meninggal ! Beluncas Akibat Sabun Basuh

Kaedah Mudah yang digunakan adalah menggunakan Sabun Basuh.  Ramuannya, Separuh scoop sabun basuh + 5 liter air.   Sembur ke pokok.  [pullquote align=left] Tapi Hati Hati kerana kalau terlalu pekat, daun pokok boleh rosak dibuatnya.
[/pullquote] Lihat gambar, kesannya tak sampai sejam, beluncas2 bergelimpangan mati.  Anak2 seronok la bantu menyembur air sabun.  TapiHati Hati kerana kalau terlalu pekat, daun pokok boleh rosak dibuatnya.

Kaedah yang cepat tapi bukan 100% organik.  Btw, selepas serangan itu, terus pegi beli Neem Oil dan nak try pati Bawang Putih.  Kita lihat kesannya pulak nanti.  Setakat ini pasti sabun basuh boleh membunuh Ulat Beluncas ini.  Btw, dibawah ini adalah Sabun Basuh Pembunuh yang di gunakan.

Sabun Basuh TOP Pembunuh !!!
AWAS! Sabun Basuh TOP Pembunuh !!!

Pak Leman

Kelahiran Kampung anak pekebun salak yang kini mengaplikasi ilmu tani membangunkan Budaya Dusun Bandar.

View all posts

Add comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pak Leman

Kelahiran Kampung anak pekebun salak yang kini mengaplikasi ilmu tani membangunkan Budaya Dusun Bandar.