High Density Planting untuk Dusun Bandar adalah cara sistem bercucuk tanam untuk mendapatkan buah yang cukup sepanjang tahun dari pelbagai species di halaman rumah yang terhad.   

Sebelum membaca lebih lanjut, pastikan anda bersifat terbuka dengan Idea baru.

Sebelum membaca lebih lanjut, pastikan anda bersifat terbuka dengan Idea baru.  Ini kerana knowledge kita tentang tanaman banyak merujuk kepada Dusun Commercial which is sangat bertentangan dengan konsep Dusun Bandar.   Since idea ni konsider baru, makan ada banyak lesson learnt akan di hadapi.  Sesiapa yang punya pengalaman atau pengetahuan di alu-alukan share.

Objective Utama Dulu.

  • Menggunakan Ruang yg Terhad Secara Efficient.
  • Tanam Pokok Rapat2
    • Untuk mendapatkan Kuantiti Pokok yang banyak.
    • Mendapatkan Jenis pokok yang pelbagai.
    • Ini juga menghasilan persaingan yg membantu mengawal saiz pokok.
    • Membantu pendebungaan.  Maklumlah di bandar tak banyak pokok buah.
  • Kawal Saiz pokok
    • Dengan cara Pruning (Cara Utama)
    • Pilih Pokok jenis Kerdil.  (Kalau tak ada pun tak apa)
    • Persaingan sesama pokok kerana kuantiti yang banyak.
  • Mendapatkan Buah yang CUKUP untuk seisi rumah.
    • Yes, Target kita mendapatkan buah yang CUKUP untuk seisi rumah kita je.  No point pokok besar buah beratus2 tapi dibuang je.
  • Mendapatkan Buah Sepanjang Tahun.
    • Pilih pelbagai buah yang kita suka makan yang kalau boleh berbuah di bulan2 yang berlainan.  So kita ada supply pelbagai buah sepanjang tahun.
    • Utamakan pokok buah yang anda suka makan yg jenis berbuah sepanjang tahun.  Contoh Ciku.
  • Kualiti Over Kuantiti.
    • Kita tak nak buah Banyak.  Kita nak Buah CUKUP.  So kalau satu dahan tu ada 30 buah, buang 25 di awal umur buah.  So end up anda ada 5 biji buah yg besar dan berkualiti baik.

Praktis & Layout /Susun Atur Pokok

Daripada pelbagai teknik di bawah, saya hanya akan menerangkan teknik yang saya pakai je.  Kalau ada masa baru le buat eksperiment.

  • Tanam BERBARIS 
    • Jarak antara pokok dilimitkan max 5 kaki = 1.5m
  • Tanam Berkelompok.
    • 2, 3 or 4 pokok dalam satu kelompok dengan jara hanya 1.5 kaki = 45cm antara satu sama lain.
  • Teknik Espalier
    • Teknik ni susah, so saya tak discuss lebih lanjut.  Kalau dah terror hangpa buat la.
  • Pakai Pasu
    • Teknik ni saya tak discuss juga secara detail untuk pokok Buah.  Tapi untuk Herba saya ada pakai pasu.
    • Kalau di Indonesia teknik ni amat popular.  Ada nama khas dia TaBuLamPot (Tanam Buah daLam Pot).
  • Teknik Raised Bed.
    • Saya dah buat. Tapi hasilnya tak berkenan.  Dan dah buang pun.
  • Teknik Vertikal
    • Ini lagi lah susah.  Kalau ada kesempatan saya buat eksperiment.

Ini adalah Teknik Mudah yg saya adopt

Secara overall, di Dusun Bandar @ Banyan Close, teknik yang saya pakai yang mudah2 je, iaitu Teknik Tanam Berbaris, Teknik Berkelompok 2 dan Teknik Pakai Pasu (tapi pasu ni untuk herba je).  Nasihat saya, Untuk permulaan, di persilakan memilih TEKNIK YANG MUDAH dahulu dan yang paling penting ubah MINDSET dan un-learn (apa dlam bahasa Melayu?) atau bezakan fahaman Tradisional dalam menanam pokok.

Senarai Tanaman di Dusun Bandar

Dan Kini ada Pasu Herba dan Bunga in between Pokok2 buah.

Pekebun Dusun Bandar
Leave a replyComments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.