Selepas lebih kurang 2 bulan menanam, nampaknya pokok semakin besar.  Dan So far tak ada lagi yang mati.  Ramalan Cuaca mengatakan hujan akan turun setiap hari selama 3-4 minggu, maka plan nak buat pruning pertama secara besar Besaran.  Berikut Gambar di tunjukan sebelum dan selepas pruning.  Dan juga Sharing beberapa tips pruning dan reason di sebaliknya;

Pokok Kedondong, dah nak berbuah, tapi di pangkas. Tanpa Belas Kasihan untuk membentuk Dahan Penyokong.

Pokok Kedondong, dah nak berbuah, tapi di pangkas. Tanpa Belas Kasihan untuk membentuk Dahan Penyokong.

Tips-Tips Pruning Pokok

  • Fahami Reason sebab apa nak pruning.  Dalam kes ini kita pruning untuk membentuk dahan yang menjadi asas bentuk pokok nanti.  Remember Pruning For HIGH DENSITY PLANTING !!!
  • Jangan Kasihan dengan Pokok.  Lihat pokok kedongdong di atas, dah nak berbuah pun, tapi di pangkas juga demi matlamat yang lebih Panjang.
  • Potong pokok 1 kaki or 1.5 kaki dari tanah. Supaya pokok tak besar.
  • Tinggalkan 3 or 4 cabang.  Kalau ada cabang le, kalau tak da tinggal pokok ALIFF satu tu je.
  • Buang Daun-daun mati.
  • Buang Daun-daun yang kena penyakit.
  • Buang Dahan dahan mati
  • Kurangkan Daun supaya setiap dahan mendapat cahaya matahari.
  • Potong Senget, menajam supaya air tidak bertakung di tempat yg di potong.
Kelor a.k.a Moringa.  Dah besar, ingat kita tak mau pokok besar, kita nak pokok renek.  Maka di potonglah 1 kaki dari paras tanah.  Again, JANGAN KASIHAN !!! "

Kelor a.k.a Moringa.  Dah besar, ingat kita tak mau pokok besar, kita nak pokok renek.  Maka di potonglah 1 kaki dari paras tanah.  Again, JANGAN KASIHAN !!! “

I must be cruel only to be kind.
I do repent; but heaven hath pleas’d it so.  To punish me with this, and this with me,  That I must be their scourge and minister.  I will bestow him, and will answer well.  The death I gave him. So again good night.  I must be cruel only to be kind.  Thus bad begins and worse remains behind.  Hamlet Act 3, scene 4, 173–179

THE PERFECT EXAMPLE. Mulbery Pruning July 2016

THE PERFECT EXAMPLE. Mulbery Pruning July 2016

Pekebun Dusun Bandar
Leave a reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.